Zen kőhalom

Aki többször jár erdőben, esetleg hegyekben, nagy eséllyel találkozhatott egymásra rakott kövekből álló halmokkal, úgynevezett zen kövekkel.

Ezek a kőhalmok minden hiedelem ellenére kezdetben semmilyen spirituális célt nem szolgáltak, csupán a hegyi utak mentén útjelzőként építették azokat. Nagyon praktikus találmányok voltak, hiszen a helyszínen megtalálható anyagokból készültek, nem károsították a környezetet, időtállóak voltak, illettek is a környezetükbe, viszont első pillantásra látható volt rajtuk, hogy emberi kéz alkotásai.

A furcsa kőrakások később megtetszettek a turistáknak és szaporodni kezdtek: előbb a turista útvonalak mentén, majd tengerpartokon, sőt kertekben dísztárgyként is megjelentek.

Az egymásra helyezett köveket semmilyen ragasztó nem tartja össze, kizárólag a gravitáció ereje. Éppen ezért nagyon rövid életűek ezek az alkotások, egy mozdulat, egy kis erőhatás is romba döntheti azokat.

Vannak, akik ezt a tevékenységet művészi szintre fejlesztették. Az általuk felépített halmok szinte meghazudtolják a fizikát, a néző szinte el sem hiszi, hogy ezeket minden rögzítés nélkül létre lehet hozni.

A kövek egymásra helyezése nagy türelmet és koncentrációt kíván. Természetesen a nagy jelző viszonylagos: a munkaigény mindig attól függ, hogy mennyi és milyen kő kiegyensúlyozásáról van szó? Három-négy kisebb kő toronnyá építéséhez elég lehet egy-két perc is, míg egy igazán komoly alkotás akár több órát is igényelhet.

A kőrakások építése tulajdonképpen a meditáció egy formája, hiszen odafigyelést, koncentrációt igényel. Munka közben az agyunk éppen azt kaphatja meg, amire a leginkább szüksége van a hétköznapjainkban: egy tevékenységre figyelést, hosszabb-rövidebb időre egy kis kikapcsolódást, a külvilág kizárását, ráadásul az alkotás és az azonnali, látható eredmény örömét.

A hétköznapok rohanásában nekünk, mindig siető embereknek viszont nem igazán jut időnk ilyen tevékenységre.

Legalábbis ezt gondoltuk eddig.

A 2019-es IV. Dél-Dunántúli Humánerőforrás Konferencián szeretnénk megmutatni az oda látogatóknak, hogy erre a tevékenységre elég akár öt perc is és ennyi idő alatt is tud örömet, egy kicsi sikerélményt adni a művelőjének.

A konferencia helyszínén létrehozunk egy mini Zen sarkot, ahol a résztvevőknek lehetősége lesz csupán néhány perc alatt egy-egy kőhalom megépítésére.

Ha már jelentkezett a konferenciára, próbálja ki Ön is, milyen öt perc elvonulás a világtól, kettesben egy feladattal és az alkotás örömével!

Ha még nem jelentkezett, itt az alkalom, hogy megtegye, hiszen a színvonalas előadások mellett ebben az évben is részt vehet közös beszélgetéseken, ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatinkat, tanulhatunk egymástól új módszereket.

Ne felejtse el azt sem, hogy új kezdeményezésként 2019-ben először coach-ok is rendelkezésére áll azoknak, akik ki szeretnék próbálni a coachingot, az egyik leghatékonyabb támogató és probléma megoldási módszert. A maximálisan egy órás coaching ülések külön költséget nem jelentenek, ez a lehetőség a közreműködő coach-ok kapacitásainak határain belül minden jelentkezőnek a rendelkezésére áll! Tehát a jelentkezés után ne felejtsen el coach-ot választani sem!

Várjuk a Zen Saroknál!